Resomeren...Resomeren, oftewel hydrolyse is de nieuwste manier om een lichaam binnen drie uren te laten ontbinden. De uitvinder van dit nieuwe ‘uitvaart-proces’, Sandy Sullivan uit Schotland, is resomatie vriendelijker voor het milieu en blijft maar een klein beetje poeder over.
Deze nieuwe vorm van lijkbezorging is reeds opgenomen in de nieuwe Uitvaartwet, nadat onze minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren, dit in 2020 bekend maakte.

Cryomeren... heeft dit toekomst?Cryomatie, het vriesdrogen van het lichaam, wordt actueel nog nergens ter wereld toegepast.
In samenwerking met Yarden is door een Zweedse biologe het proces ontwikkeld en worden verdere onderzoeken gedaan. Het cryomatieproces heeft als voordeel, dat er geen schadelijke stoffen in de aardbodem terecht komen. Ook is dit proces milieuvriendelijker dan de crematie, waarbij filters met schadelijke stoffen in de afvalstroom terecht komen. Zweden is reeds ver gevorderd met de ontwikkeling van een ‘Cryomatorium’, de plek waar dit soort cryomaties dan zullen plaatsvinden.